Ein Befreiungsschlag und Doppelsiegebeim Auftakt der IDM auf dem Sachsenring

IDM Sachsenring - Foto: Dino Eisele

Een bevrijding en dubbele overwinningen
aan het begin van de IDM op de Sachsenring

Het is klaar. De start van het Internationale Duitse Motorkampioenschap (IDM) op de Sachsenring was een feest voor de zintuigen. Zien, horen, ruiken - meer dan 15.000 fans konden het paardenkrachtspektakel in het motormekka niet missen. De serie, georganiseerd door Motor Presse Stuttgart, deed mee in vier predikaatklassen en in drie bekers als onderdeel van het voorprogramma.
In de hoogste motorklasse van Duitsland, de IDM Superbike, was Ilya Mikhalchik de eerste racewinnaar van het jaar. De Oekraïner van het team (BCC-ALPHA-VAN ZON-BMW) boekte een vlekkeloze licht-tot-vlag-overwinning op de Sachsenring. Tweede werd Florian Alt (HRP-Honda-Team) na een gigantische prestatie in de kwalificatie. De derde plaats ging naar rookie Hannes Soomer (Enos Motorsport) uit Estland.
De Superbiker-show was indrukwekkend. In de kwalificatie liep Alt een kleine twee seconden achter op de tijden die in de MotoGP worden gereden. "Ik had zelf niet gedacht dat we zo snel zouden zijn", was Alt stomverbaasd toen hij pole position pakte.
In de tweede heat presenteerde Mikhalchik hem een ​​steekpass voor de overwinning. Hij gleed in de eerste bocht van de baan en kon niets meer doen. De 26-jarige domineerde de hele raceafstand zonder onder druk te komen. Na 18 ronden heeft Alt bereikt waar Honda naar verlangde en hoopte: hij won een IDM Superbike-race - en dat met een voorsprong van 3,185 seconden op de oersterke rookie Patrick "Pax" Hobelsberger (GERT56). En ook Hannes Soomer haalde met zijn Honda weer het podium. Voor Honda was het weekend een bevrijding. Florian Alt voert momenteel het algemeen klassement aan.
In de IDM Supersport was de 17-jarige Nederlander Melvin van der Voort (Team SWPN) de maatstaf van alles. De runner-up van vorig jaar ging verder waar hij vorig jaar gebleven was met een een-tweetje op de Yamaha. Beide keren volgde zijn landgenoot Twan Smits (Team Apreco) hem het podium op. In de strijd om de derde plaats kwamen de gebeurtenissen tot een hoogtepunt. In de tweede race vielen de potentiële topcoureurs gelijk in het begin uit, waaronder de Oostenrijker Thomas Gradinger (Eder Racing), die derde werd in de eerste race. In de tweede race werd er echter weer Duits gesproken, want Andreas Kofler (M32 Racing) werd derde. Zijn teambaas en mentor is niemand minder dan Max Enderlein, drievoudig kampioen van de klas en momenteel regerend kampioen.
In de Supersport 300 waren er twee nieuwe gezichten op het podium te zien. In de eerste race pakte de 16-jarige Dustin Schneider (Freudenberg KTM-PALIGO Racing) de overwinning. De 16-jarige uit Saksen stapte over van de Northern Talent Cup naar de IDM, waar hij dit weekend zijn debuut maakte. In de tweede race won de Spanjaard Inigo Iglesias, die hij gebruikte om de schade te beperken na een dubbele lange-rondepenalty voor een vliegende start in de eerste race. De nieuwe aanwinst van het Füsport-team - RT Motorsports by SKM - Kawasaki nam vorig jaar deel aan het Supersport 300 Wereldkampioenschap en is nu permanent in de IDM.
De kers op de taart was de verschijning van het wereldkampioenschap zijspan, dat de IDM-promotor en organisator Motor-Presse Stuttgart een paar weken geleden parallel overnam. Op de Sachsenring streden alle eersteklas WK-teams. In de openingsraces kwamen Ben en Tom Birchall als dubbele winnaars uit de bus. De Britse broers wonnen met gemak zowel de sprintrace als de hoofdrace en vierden een succesvolle start van het seizoen. Ook is er een aparte IDM-ranking als subcategorie, waarin tien teams tegelijk strijden om de landstitel. In het IDM-klassement verzamelden Josef Sattler en zijn bijrijder Luca Schmidt dit weekend de meeste punten met een eerste en tweede plaats.
Foto credits: Dino Eisele