• do. jun 13th, 2024
Moerings Kivinia Foto Mariol Middel

Met een prachtige en vooral ook snelle rit gaf (Roosendaal) vrijdagavond alle concurrenten in barrage van de zwaarste rubriek, de , over 1.45 m. voor volle tribunes het nakijken. Hoewel er nog zeven belagers achter hem in de ring kwamen, bleef de snelle tijd van Moerings, 27.28 seconden, overeind. Daarmee gaf de ruiter met zijn negenjarige merrie-schimmel Kivinia zijn visitekaartje af voor de die zaterdagavond op het programma staat. De 23-jarige Mel Thijssen (Sevenum) deed nog een verwoede poging sneller te zijn, maar zij strandde op ruim één tiende van een seconde: 27.40 seconden.

Internationaal parcoursbouwer Louis Koninckx had met zijn team voor het basisparcours een selectieve proef neergezet, dat door deelnemers binnen 58 seconden afgelegd moest worden. Dat het een pittige opgave was voor velen, mocht ook wel, want het was tevens de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs. Van de 52 combinaties wisten negen door te dringen tot de beslissende barrage.

Publieksfavoriet Jur Vrieling (Holwierde) strandde in zijn eerste optreden met één springfout en een seconde wegens tijdsoverschrijding. Ook Albert Zoer (Echten) greep naast de beslissende ronde, net als Leon Thijssen (Sevenum) en Wout-Jan van der Schans (Nijkerk).

Van de negen barragedeelnemers mocht Robert Vos (Wierden) het spits afbijten, maar op de voorlaatste hindernis ging er een balk af. In de tweede rit mocht Bas Moerings zijn best doen en hij ging niet zo snel van start, zodat hij tussen hindernis twee en drie een korte wending kon maken. Daar won hij tijd en ook richting laatste lijn draaide hij kort en dat leverde hem een tijd van 27.28 seconden op.

Ommenaar Hendrik-Jan Schuttert deed als derde een poging de winst te grijpen, maar ook zijn paard, Indekann HK, wierp een balk af. Amanda Slagter, die in haar eigen stad een thuiswedstrijd reed, kwam voor het enthousiaste publiek wel foutloos uit de ring, maar haar tijd 28.72 was onvoldoende om Moerings van de eerste plek te stoten.

Dat gelukte ook de enige niet-prof in het gezelschap, Weite Oldenziel uit Grolloo, niet. Met de prachtige schimmel Ofichem's Finn kwam Oldenziel zonder fouten tot 29.04, genoeg voor de vierde plaats. “Niet gek voor een hobbyruiter toch?”, lachte de man uit Grolloo tevreden bij de huldiging.

De Duitse Stephi de Boer, snelste in het basisparcours, kwam ook niet aan de tijd van Moerings en hetzelfde gold voor de foutloze Kevin Jochems die zesde werd.

Moerings was na afloop blij. “Dit paard is een echte winnaar, het heeft mij al heel veel mooie momenten gebracht. Als zevenjarige kwam ze in de WK finale in Lanaken met slechts één foutje, ik ben tweede geworden in het NK voor zevenjarigen”, aldus Moerings, die het paard zelf heeft gefokt. “Het heeft een heel mooi plekje in ons hart en misschien is het later mooi voor de fokkerij. Maar eerst komt zaterdag de Grote Prijs en daarin hoop ik ook goed te presteren.”

De eerste winnaar van de voorlaatste dag werd vrijdagochtend Dennis van den Brink. Hij zegevierde in de Steelhead Stables Prijs, een tabel A wedstrijd direct op tijd over 1.20 m. Met Jignipes Eickenrode, een negenjarige KWPN ruin, nazaat van de bekende hengst VDL Zirocco Blue, reed Van den Brink (Nijkerkerveen) foutloos als 24ste van de totaal 72 starters. Zijn tijd van 54.90 bleek niet meer te achterhalen voor de andere deelnemers. De Belg Dries Dekkers kwam in de laatste fase van de wedstrijd nog het dichts in de buurt. Op Kornadsky D'Harduemont van hij tot 54.94, uiteindelijk goed voor de tweede plek.

Later op de vrijdag wist Mariet Smit-Hoekstra (Mildam) de Alu Noord Prijs te pakken. De tabel A rubriek over 1.30 m. met barrage reed Smit in de beslissende fase met For Chacco Tn in een tijd van 29.01 sec. Ook de tweede plaats ging naar een Nederlandse combinatie, Pim Mulder met Incredible Z. zijn tijd was net iets langzamer dan die van Smit-Hoekstra: 30.12 seconden.

De Prijs werd een prooi voor een van de buitenlandse deelnemers: de uit Ierland komende Shane Dwan. Hij reed de 1.35 m. proef direct op tijd met Cascalino 7 in 49.61 seconden en dat was genoeg om de concurrentie van zich af te houden. Van die tegenstanders wist Siebe Leemans (Oost West en Middelbeers) het dichts in de buurt te komen. Leemans reed met Plopsa Blue Z naar een tijd van 51.32 seconden.

Aan het einde van de avond werd een showrubriek verreden, om de Groninger Ondernemers Prijs. In dit “Speel Uw Spel” ging het er om dat deelnemers zoveel mogelijk springen binnen een bepaalde tijd en via het foutloos nemen van de hindernissen levert punten op. Meest succesvol voor een geweldig publiek was Mel Thijssen. Met Jarizona van de Muggenhoek behaalde zij 1525 punten, net zoveel als Berber Dijkman, maar Thijssen was sneller en mocht na afloop 1500 euro als eerste prijs incasseren.

Zaterdag is de slotdag van het zestigste Internationaal Indoor . Er staan vanaf 9.00 uur ‘s morgens zes rubrieken op het programma met een internationaal startveld. Topwedstrijd is de Grote Prijs Rabobank, waarin alle toppers van het concours aan de start komen.


Winnaar Bas Moerings snelt ruim over een van de hindernissen en wint de barrage. (Foto / Mariol Middel)
De enige “hobbyruiter” in het deelnemersveld, Weite Oldenziel, eindige op een prima vierde plaats. (Foto IICH Groningen / Mariol Middel)

Translate »