• zo. jun 23rd, 2024
Logo Sportief Assen


Zo handig dat ChatGPT.
Ik word er namelijk een beetje moe van dat ik elke keer maar weer bezoekers van deze website en andere die ik beheer en in eigendom heb, elke keer weer moet attenderen op het gebruik van mijn foto's.
Het beschermen van mijn foto's tegen ongeoorloofd gebruik en het duidelijk maken aan bezoekers van mijn website dat dit niet is toegestaan.
Als fotograaf investeer ik veel tijd en energie in het maken van mooie foto's van o.a. sportevenementen. En dan heb ik het nog niet eens over de aanschaf/abonnementen op bijvoorbeeld Adobe Photoshop en Lightroom. En wat te denken van de gebruikte foto apparatuur, het is de man/vrouw achter de camera die door zijn/haar vakkennis mooie beelden kan maken en goede lees uitstekende camera's en lenzen horen daarbij. En dan is het toch niet raar dat ik mijn verdiensten uit de verkoop van mijn foto's wil halen. Als deze foto's nu geript worden dan is dat broodroof en steel je als het ware van de fotograaf.
Juist om een vereniging financieel te ontlasten doe ik het op deze manier en is het voor beide een win-win situatie. De desbetreffende clubs worden fotografisch gezien mooi in het zonnetje gezet en de fotograaf krijgt indirect voor zijn diensten betaald, de ene keer beter dan de andere keer, maar dat is niet zo belangrijk.

Hieronder staan wat belangrijke stappen om de integriteit van mijn creatieve werk te behouden.
Dit zijn momenteel de stappen die ik heb ondernomen, maar toch dringt het niet door:

 1. Watermerken toevoegen:
  Voeg een discreet toe aan je foto's met je naam, logo of een -symbool. Dit maakt het moeilijker om de afbeelding te gebruiken zonder je toestemming.
 2. Gebruik een : Publiceer je foto's online in een lagere resolutie. Hoewel dit de visuele kwaliteit vermindert, maakt het het moeilijker voor mensen om afdrukbare versies te verkrijgen.
 3. Disable rechtermuisklik: Voorkom dat bezoekers met de rechtermuisknop op je website kunnen klikken om afbeeldingen op te slaan. Dit is geen waterdichte methode, maar het kan een ontmoedigende factor zijn.
 4. Gebruik technische bescherming: Overweeg het gebruik van technologieën zoals JavaScript of Flash om de mogelijkheden van bezoekers om afbeeldingen te kopiëren of op te slaan te beperken. Houd er echter rekening mee dat deze methoden beperkt effectief zijn en sommige gebruikers kunnen hinderen.
 5. Implementeer een licentieverklaring: Plaats een duidelijke licentieverklaring op je website waarin staat dat je foto's beschermd zijn door en dat ongeoorloofd gebruik niet is toegestaan. Geef aan hoe anderen contact met je kunnen opnemen voor toestemming.
 6. Voeg metadata toe: In de metadata van je foto's kun je je contactgegevens en copyrightinformatie insluiten. Dit helpt mensen die geïnteresseerd zijn in het legaal gebruiken van je foto's om contact met je op te nemen.
 7. Gebruik DMCA-meldingen: Maak gebruik van het Digital Millennium Copyright Act (DMCA)-meldingssysteem om inbreuk op auteursrechten aan te pakken. Hiermee kun je hostingproviders op de hoogte stellen van ongeautoriseerd gebruik en verzoeken om verwijdering.
 8. Bied een downloadoptie aan met beperkingen: Als je bezoekers de mogelijkheid wilt geven om je foto's te downloaden, bied dan een downloadoptie aan met beperkingen, zoals een lage resolutie of watermerk, en vermeld duidelijk de gebruiksvoorwaarden.
 9. Gebruik een licentiesysteem: Overweeg het gebruik van licentiesystemen zoals Creative Commons, die duidelijke richtlijnen bieden over hoe je werk kan worden gebruikt en gedistribueerd.
 10. Educatie en bewustwording: Informeer je bezoekers over auteursrechten en de waarde van creatief werk. Leg uit waarom het belangrijk is om toestemming te vragen voordat ze je foto's gebruiken.

Door foto's van mij ongeoorloofd te gebruiken steel je in principe van mij als fotograaf.
Ook ik begrijp dat geen enkele methode 100% waterdicht is, maar het implementeren van bovenstaande of althans een gedeelte daarvan kan het wel moeilijker maken.
Maar tegen een Alt-PrintScreen ben ik niet opgewassen en daarom benadruk ik het nog maar eens.
Foto's van mijn website of van de online foto besteldienst is niet toegestaan en al helemaal niet online gebruiken.
Op mijn foto's rust copyright en auteursrecht.
Jij zou het toch ook niet fijn vinden als ik zomaar jouw fiets, auto of huis leeghaal gewoon omdat het daar staat!
Weet je niet of je de foto mag gebruiken, neem altijd contact op met de fotograaf/maker van het beeld voordat je überhaupt de foto of foto's gaat gebruiken.

Ik wens je vanachter mijn toetsenbord een hele fijne jaarwisseling toe en laten we er een prachtig, mooi, gezond en vooral sportief 2024 van maken.

Gino,
www.sportief-assen.nl

Translate »