• do. jun 13th, 2024
Gerben Morsink in zijn winnende rit - Foto Mariol Middel

Succesvolle dag voor jeugdige Hilde Veenstra in

Wright klopt met halve seconde

Hoewel de Ier donderdagavond de barrage van de 2Join Prijs, de zwaarste rubriek, nipt voor Jur Vrieling op zijn naam schreef, was het de jeugdige Hilde Veenstra uit Drachtstercompagnie die de aandacht trok. Op de eerste internationale dag van het Internationaal Indoor greep de 18-jarige amazone de winst in de eerste internationale wedstrijd van deze zestigste editie. Of dat nog niet genoeg was schreef ze ook de tweede wedstrijd op haar naam, . In diezelfde wedstrijd greep Veenstra ook nog eens de vierde prijs. Gerben Morsink uit Enschede wist in de vooravond de kwalificatie voor de medium tour over 1.35 m op zijn naam te schrijven.

De Ier Conan Wright zorgde voor een geweldig slot op de donderdagavond in Martiniplaza. De Ier wist in een spannende barrage Jur Vrieling uit Holwierde het nakijken te geven. Het scheelde een halve seconde, maar die viel uit in het voordeel van de Ier. Met JSH Ice Man wist Wright in de voorlaatste barragerit zijn schimmel foutloos naar de snelste tijd te sturen: 27.96 seconden. Vijf ritten daarvoor had Jur Vrieling met Lhynara een tijd neergezet van 28.50 seconden. Daarmee was hij op zijn beurt ruim een seconde van een seconde sneller dan Pim Mulder (Dalfsen), die in de rit daarvoor 29.53 neerzette. Uiteindelijk bleek die tijd goed voor de derde plaats.

Van de 55 combinaties die in het basisparcours waren gestart, reden er uiteindelijk elf deelnemers de barrage. De 2Join Prijs was de eerste kwalificatie voor de die zaterdagavond de climax van het vormt.

In de eerste kwalificatie wedstrijd voor de finale van de medium tour, een tabel A parcours direct op tijd, was het Gerben Morsink uit Enschede die de winst greep. Lange tijd had Albert Zoer (Echten) uitzicht op de winst in deze Autobedrijf Meijer Prijs, maar in het tweede gedeelte van de wedstrijd waren er toch nog enkele combinaties die sneller zonder fouten rond gingen. Uiteindelijk was het Morsink die met Colina Z als snelste combinatie uit de ring kwam. De man uit Twente kwam tot een tijd van 53.99 seconden. “Ik had het geluk dat ik pas tegen het einde in de ring kwam en vanaf de kant een aantal combinaties heb kunnen bekijken. Daardoor kon ik zien wat de snelle lijnen waren. Ik heb een geweldig paard dat zelf ook geen fouten wil maken. De proef lag mij wel en het paard ook”, lachte Morsink. “Colina Z is een eigen gefokt paard. Hij is nu tien jaar en komt van één van onze beste merries. Ik heb er een geweldig paard aan”, aldus Morsink.

Op de tweede plaats kwam de Engelse Sally Hopkinson met Fadograaf in 55.55 en derde Sytze Van Dellen uit Opende met Kevin in een tijd van 55.86 seconden. Zoer eindige uiteindelijk als zesde.

Eerder op de dag had de 18-jarige Hilde Veenstra uit Drachtercompagnie de eer de eerste internationale rubriek, de Bust Hoveniers Prijs, in Martiniplaza op haar naam te schrijven. De frêle amazone was de enige dame die zich bij de prijsuitreiking mocht opstellen. Met de zestienjarige KWPN merrie Daniëlla reed ze de snelste ronde in de small tour, direct op tijd over hindernissen van 1.30 m. “Het ging prima. Ik was verbaasd dat ik alleen maar mannen achter mij had bij de prijsuitreiking”, aldus de tevreden amazone die lof had voor de organisatie. “Alles is hier prima voor elkaar. Echt tot in de puntjes verzorgd”, liet de amazone weten. Met haar tijd van 51.85 seconden bleef ze anderhalve tel voor op Eric ten Kate uit Geesteren. Hij kwam met Jr Rag tot 53.23 en werd tweede. Derde werd Wout-Jan van der Schans, de routinier uit Nijkerk, die met Habrina zijn foutloze rit in 54.65 afrondde.

Een rubriek later zegevierde Veenstra opnieuw. De regerend Nederlands Kampioen bij de Junioren kwam in de Koen Meijer Prijs tot de winst met haar 19-jarige schimmel After Pleasure Toltien. Een prachtig resultaat, zeker toen bekend werd dat Veenstra met deze schimmel haar laatste wedstrijden in Martiniplaza rijdt. Ze gunt de merrie na het IICH Groningen rust en zal haar niet meer in wedstrijden uitbrengen.
Het concours wordt vrijdag vervolgd, met opnieuw internationale rubrieken.

Translate »