• za. jun 22nd, 2024

Actie op het land en in de lucht midden in het Alpen panorama

Vooruitblik Red Bull Ring - foto credit Dino Eisele

Vertaald uit het Duits naar Nederlands door Google Translate.

Het International German Motorcycle Championship () gaat de eindsprint in 2022. De voorlaatste race van het seizoen 2022 vindt plaats op de in Oostenrijk van 2 tot en met 4 september. Extra opwinding wordt geboden door het feit dat de nieuwe Münzer-chicane op het parcours in de gemeente Spielberg nieuw terrein is voor alle coureurs en niemand een testvoordeel heeft.

In Stiermarken volgt de een na de ander de beste motorraceserie van Duitsland. Er worden elk twee verreden in de IDM-klassen Superbike, Supersport, Supersport 300 en Sidecar. Het weekend wordt afgesloten met de Northern Talent Cup, Yamaha R3 bLU cRU Cup en de Oostenrijkse Junior Cup. De IDM rijdt voor het eerst de gewijzigde lay-out van de hogesnelheidsbaan. De Münzer chicane werd geïntroduceerd op weg naar bocht drie om veiligheidsredenen om de baan op een belangrijk punt zachter te maken. Het was een van de vereisten om de MotoGP op het snelste circuit van de kalender te houden. Het is een rechts-linksbocht die hard moet worden afgeremd. Op het kritieke punt wordt dus snelheid uitgeschakeld. De nieuwe baanvariant is 30 meter langer dan de vorige, die nog steeds wordt gebruikt door Formule 1-coureurs. Daardoor is de route nu 4,348 kilometer lang.

In de IDM Superbike is Markus Reiterberger (BCC-alpha-Van Zon-BMW) al de kampioen. De 28-jarige sloot de tas al in Assen. Wat de spanning in de koningsklasse op geen enkele manier vermindert. Want Florian Alt (Wilbers-BMW-Racing) probeert de viervoudig kampioen dit jaar nog een tweede keer te verslaan. De 26-jarige was in Oschersleben voor het eerst geslaagd. Aan het begin van het seizoen werd Alt beschouwd als de belangrijkste tegenstander van Reiterberger in de strijd om het kampioenschap, maar na drie technische storingen had hij geen kans om hem uit te dagen voor de kroon. Elk raceresultaat telt nu voor hem en Alt is stoer! Achter de twee uitzonderlijke coureurs proberen de Nederlanders Rob Hartog (Team SWPN) en Pepijn Bijsterbosch (BCC-alpha-Van Zon-BMW) te strijden om de derde plaats in het algemeen klassement. Hartog is de enige Yamaha-rijder binnen een hele BMW-armada.

Leandro Mercado op de Holzhauer Honda zou de weegschaal kunnen doen doorslaan. De Wereldkampioenschap Superbiker uit Argentinië voelt zich enorm op zijn gemak als hij op het IDM-podium staat. Een spannende vraag blijft ook hoe het debuut van Luca Grünwald bij Honda zal verlopen. Na een blessure aan zijn been tijdens de pre-season tests, is hij nu fit genoeg om deel te nemen aan ten minste de laatste twee evenementen van het seizoen. De lang geblesseerde Kawasaki-rijder Bastien Mackels heeft bij zijn terugkeer inmiddels de top tien gehaald. De afwezigheden van Jan Mohr, Vladimir Leonov, Julian Puffe en Toni Finsterbusch hebben hier echter in belangrijke mate aan bijgedragen.

Yamaha trekpaard Max Enderlein (M32 Racing) reist naar de Red Bull Ring, die wordt omringd door het Alpenpanorama, met een voorsprong van 66 punten op Luca de Vleeschauwer (Kawasaki Weber-Motos Racing) in de Supersport-klasse. Er is slechts twaalf punten verschil tussen de Belg en Andreas Kofler (Kawasaki Schnock Team Motorex), die momenteel derde staat in het algemeen klassement. Kofler heeft dit jaar vier keer op het podium gestaan, maar nooit aan de top. Bij zijn thuisrace voelt de 18-jarige uit Attnang-Puchheim een ​​geweldige kans. Thomas Gradinger komt als toeschouwer naar de ring. De Opper-Oostenrijker, die in theorie een van de kanshebbers is, blesseerde zijn schouder en rug zwaar in Schleiz. Het Eder-team waartoe hij behoort, stuurt twee Oostenrijkers naar de start op de Red Bull Ring. Leon Lambing zal het team komen versterken en ook Lukas Trautmann zal gereactiveerd worden. “Trauti” was tot 2017 een van de meest veelbelovende talenten in de Alpenrepubliek, maar trok zich daarna om verschillende redenen terug. Maar hij is niet vergeten hoe hij moet racen.

Slechts één punt scheidt Leo Rammerstorfer (Freudenberg KTM-Paligo Racing) en Marvin Siebdrath (Füsport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki) in de jeugdklasse Supersport 300. Het duel is niet alleen Oostenrijk versus Duitsland, maar ook KTM versus Kawasaki. De twee titelfavorieten pingpongen met elkaar. Er is nog steeds veel beweging in de hele top 10-ploeg en geen enkele coureur kan zich veilig voelen in zijn huidige positie. De races worden vaak pas beslist in de laatste bocht en met een verschil van duizendsten van een seconde. De IDM Sidecar zal in Stiermarken worden bezocht door Tom en Ben Birchall, evenals Craig Currie en Justin Sharp. De gebroeders Birchall zijn meervoudig wereldkampioen zijspan en elfvoudig TT-winnaars.

Tijdens het IDM raceweekend in Oostenrijk ontmoeten superlatieven elkaar op de grond en in de lucht. De IDM draait op het asfalt, in de lucht in Zeltweg, slechts twee kilometer verderop, vindt op 2 en 3 september Europa's grote vliegshow “AirPower” plaats. Dit is het grote optreden van de Oostenrijkse luchtmacht, de Flying Bulls en internationale aerobatic De naburige steden Zeltweg en Spielberg in Stiermarken komen dit weekend samen voor een gigantische show. Mocht je Oostenrijk niet halen, dan kun je dit weekend de IDM-races weer van dichtbij volgen via de livestream:www.idm.de/live

Entreeprijs IDM:

FreiVrijdagtag: Freier Eintritt

Zaterdag: 19,00 EUR

Zondag: 25,00 EUR

Weekendticket: 35,00 EUR

Het bezoek aan het race-evenement is gratis voor kinderen en jongeren tot 17 jaar.

IDM-Kalender 2022

06.05. – 08.05. Lausitzring
20.05. – 22.05. Oschersleben
24.06. – 26.06. Most (CZ)
22.07. – 24.07. Schleizer Dreieck
12.08. – 14.08. Assen (NL)
02.09. – 04.09. Red Bull Ring (A)
23.09. – 25.09. Hockenheim

Translate »