• wo. mei 29th, 2024

Blog over sportfotografie

  • Home
  • Blog over sportfotografie

Sinds 2006 ben ik actief met mijn bedrijf Gino Fotografie en ICT. Meteen van meet af aan ben ik een Canon man en heb tot op de dag van vandaag eigenlijk nooit een overstap gemaakt naar andere foto apparatuur.
In 2006 begonnen met mijn eerste digitale camera een Canon EOS 300D, dat was het instap model en niet meer te vergelijken met de huidige camera’s, maar voor een eerste start was dit prima.
Door de jaren heen ben ik mij op fotografie gebied steeds meer gaan ontwikkelen en heb ook mijn ‘ding’ gevonden toen der tijd.
Het fotograferen van festivals en concerten was een van de dingen die ik ontzettend leuk vond om te doen, de verdienste was even van minder belang, maar ervaring hiermee opdoen was mijn nummer 1 prioriteit.
Zo ben ik door de jaren heen bij verschillende lokale festivals actief geweest al fotograaf bij KanaalPop, SpijkerPop, Blues festival in Grolloo en veel jaren80feesten en Après Ski avonden, erg leuk om te doen. En klapper was het fotograferen van de Toppers in de Arena te Amsterdam. Ook hier een accreditatie voor gekregen en helaas door een foutje/misverstand kon ik niet binnen de barriër, maar toch nog leuke foto’s kunnen maken.
Op een bepaald moment wil je toch meer en dan ga je op zoek naar andere fotografie mogelijkheden en daar kwam de sportfotografie om de hoek.
Het begon met voetballen van onze zoon bij vv Zuidhorn. Daar was ik nagenoeg elk weekend te vinden om fotoreportages te maken van de voetbalwedstrijden.
En ook andere wedstrijden mocht ik vastleggen, zoals een oefen wedstrijd van FC Groningen in Aduard.
Omdat ik steeds meer en meer interesse kreeg in sportfotografie had ik accreditatie aangevraagd bij de 4 Mijl Groningen en dit werd gehonoreerd, dit heb ik een aantal jaren gedaan 7 jaar zo uit mijn hoofd.
Ik weet niet meer hoe ik er zo bij kwam, maar op een bepaald moment werd er door een collega fotograaf GasTerra Flames genoemd, dat leek mij ook wel wat.
Basketbal fotograferen in Martiniplaza…zo gezegd zo gedaan. Mijn aanvraag gedaan en voorbeelden van mijn foto’s laten zien via een linkje en ik kon aan de slag als freelance (vrijwilliger) fotograaf bij GasTerra Flames.
Dit het ik 2,5 seizoen gedaan en nagenoeg alle thuiswedstrijden vastgelegd en ook enkele belangrijke uitwedstrijden.
Met veel plezier gedaan, maar aan alle leuke en goede dingen komt een eind. De hoofdreden hiervoor was dat er nu toch eigenlijk wel wat geld verdiend moest worden met mijn basketbal fotografie, maar dat is helaas niet gelukt.
Wel heb ik foto’s mogen aanleveren voor het Kampioensboek van GasTerra Flames en dat is dan toch ook wel een kroon op je fotowerk, maar ook dit helaas zonder vergoeding(en). Maar ben wel vereeuwigd in dit boek met een behoorlijk aantal foto’s.
Het Kampioensboek is van de periode 2013-2014 en bevat foto’s en verhalen van GasTerra Flames waarin zij Landskampioen werden en winnaar van de NBB beker.
Al met al een prachtige tijd meegemaakt en kijk daar met veel plezier op terug.
Het zal vanaf 2014 zijn geweest dat ik actief werd bij het TT-circuit in Assen, collega fotograaf had mij meegenomen naar het circuit en vanaf het dak van de VIP rooms toen foto’s gemaakt van de races die daar toen waren.
Dit vond ik schitterend om te doen en dat was net in de periode waarin ik had besloten om lid te worden van de NVJ. Met behulp van de Internationale perskaart hoopte ik nog meer mijn sportfotografie te kunnen beoefenen en daar dan ook opdrachten uit laten voortkomen.
Kleine misrekening hierin gemaakt, de media heeft zijn eigen fotografenpool en dan moet je echt wel uitzonderlijk fotomateriaal aanleveren wil je hier tussen kunnen komen.
Ik ben een eenmanszaak en dan is het af en toe vechten tegen de bierkaai, maar ik ga gewoon lekker door zoals ik nu doe.
En ik kan terugkijken op fantastische evenementen en races op het TT-circuit. Zo ben ik een aantal keren bij veel motor- en autoraces geweest, de MotoGP, Gamma Racing Days, British Super Bikes, IDM racing, WK Superbikes, MXGP, Drenthe Rally, Hankook Finale races, Supercar Madness en DTM Assen.
Al met al schitterende activiteiten en ben erg blij dat ik dit heb mogen meemaken.
Het afgelopen jaar bij de grasbaanraces geweest, met dank aan Baansport fansite voor de accreditatie, maar ook hier gold weer voor mij, geen afzet van mijn foto’s en dat was voor mij dan toch weer een reden om ermee te stoppen.
Je rijdt van hot naar haar om de grasbaanraces vast te leggen en als je dan niks verkoopt of aanvragen van de media krijgt, dan houdt dat ook weer op.
Maar ben Baansport fansite wel dankbaar voor de mogelijkheid die zij mij gaven om de grasbaanraces vast te leggen.
Momenteel ben ik als huisfotograaf van VV LEO erg actief bij het voetballen betrokken en maak regelmatig foto’s van de voetbalwedstrijden van de thuisclubs.
In de toekomst zal ik dat wellicht ook uitbreiden naar uitwedstrijden, maar eerst even zien hoe het zich allemaal ontwikkeld.
Als sportfotograaf ben ik in te huren cq te reserveren voor allerlei sportevents en hanteer ik marktconforme tarieven maar in overleg is een hoop mogelijk.
Bij wat minder draagkrachtige verenigingen en organisaties haal ik mijn verdienste uit het verkopen van de foto’s online, zodat ik daar mijn onkosten een beetje mee kan dekken. Hier kan ik onderhoud apparatuur, benzine, lunch en het gebruik van software zoals Adobe Photoshop en Lightroom en dergelijke van bekostigen.
Neem gerust eens contact met mij op als je jouw event professioneel wilt laten vastleggen.

Met sportieve groet,

Gino Wiemann,
Sportfotograaf voor o.a.
www.sportief-assen.nl
www.wiemann.nl

4 Mijl Assen Assen Balkbrug CHEext Concours Hippique Dave Meijerink drenthe Ducati clubraces Eext Featured Gino Fotografie Gino Wiemann grasbaan grasbaanraces Groningen hardlopen Heerenveen IICH Groningen Loon Martiniplaza methanol motoren motorsport paardensport publiek races Romano Hummel sport sportfoto sportfotograaf sportfotografie sportief sportief Assen Sportpark Marsdiek Thialf toppers TT-circuit tt-circuit assen voetbal voetballen voetbalwedstrijd Vries VV LEO VV LEO 1 VV LEO JO19-1

Translate »