• zo. jun 23rd, 2024
Hessel Hoekstra VDL Legodermus PP Foto Mariol Middel

uit Enschede moest er in de finale even op wachten, maar zijn geduld werd beloond. In de eerste barragerit van de 1.40 finale zette hij met VDL Legodermus PP een scherpe tijd, 34.04 sec. neer, maar dat betekende allerminst winst. Er kwamen namelijk nog twaalf combinaties na hem. Maar zijn geduld werd beloond. Het lukte niemand onder die tijd door te duiken. Lauri Touw (Biddinghuizen) met Jewel kwam voor een volle hoofdring van in Groningen een rit later in de buurt met 35.72. Daarna kwam niemand meer foutloos rond, tot de laatste rit. Lars Schröder (Tubbergen) lukte het alle hindernissen feilloos te nemen en met een forse spurt trachtte hij ook nog de snelste ronde te klokken, maar dat lukte niet. Met zijn 36.47 moest de man uit Tubbergen genoegen nemen met de derde plaats.

Pim Mulder (Dalfsen) gaf in de finale over 1.40 alles en dat was niet voor niets, want met Lothagravin greep hij de winst in de De Romein Group Prijs. Van de 32 starters in het basisparcours drongen er vijftien door tot de barrage en daarin kwam de ontknoping pas laat. Drie combinaties waren al foutloos geweest toen Siebe Leemans (Oost West en Middelbeers) een gooi naar de eerste plaats deed. De man die kort daarvoor de winst in de 1.35 finale greep kwam met Bijoux Della Torretta razendsnel uit de startblokken en bleef het tempo hoog houden. Uiteindelijk dook Leemans een halve seconde onder de tijd van Harrie Wiering (Overlangel), die tot dan de snelste was. Leemans klokte 24.97 seconden. Het bleek echter niet voldoende. Pim Mulder, die in de 1.35 rubriek achter Leemans eindigde, zinde op revanche en kreeg die ook. In 24.95 rondde hij de barrage af en dat betekende de winst met tweehonderdste van een seconde verschil met Leemans.

Greep hij mis in de 1.30 finale, in de 1.35 eindstrijd werd Siebe Leemans wel winnaar. Dat de 17-jarige ruiter uit Oost West en Middelbeers een aanstormend talent is, liet hij al diverse malen zien. Ook in Groningen heeft het publiek er kennis van kunnen nemen, want Leemans won in een prachtige barragerit de finale in de Van Geel Groep Prijs. In de tabel A rubriek over 1.35 m. ging Leemans razendsnel rond met achtjarige KWPN merrie Karamella. Snel waar het kon, en krappe wendingen waar het moest, zo reed Leemans in de elfde barragerit naar de overwinning, met een tijd van 24.71.

Even leek het niet genoeg te zijn, want in de dertiende en voorlaatste rit deed Pim Mulder nog een verwoede poging onder Leemans uit te komen. Op zevenjarige ruin Incredible Z ging Mulder snel van start en leek halverwege iets sneller dan Leemans. Maar uiteindelijk kwam Mulder iets tekort, hij kwam ook foutloos uit de ring, maar met een tijd 24.94 en werd tweede. Als derde eindigde Suzanne Tepper (Holwierde) met PMF / 2Join Hartford, een twaalfjarige ruin. Tepper zette de klok op 26.09 seconden stil.

In de ochtend was Hilde Veenstra ongenaakbaar. De amazone uit Drachtstercompagnie zegevierde eerder deze week ook alenkele malen en zaterdagochtend zelfs tweemaal. Ze won met Daniella de Ruitersport Veendam Prijs over 1.30 m. en met After Pleasure Toltien, de Onlinebouwers.nl Prijs over 1.20 m. Vooral die laatste overwinning ging leverde de nodige emoties op, want de negentienjarige After Pleasure Toltien nam met deze zege afscheid van de wedstrijdsport en krijgt vanaf nu rust. Veenstra pinkte na afloop een traantje weg.

Foto: / Mariol Middel

Translate »