• zo. jun 23rd, 2024
Marriët Smit Hoekstra met Duco Z op weg naar de zege Foto Mariol Middel

Enorme blijdschap en tegelijk ook ongeloof straalden van het gezicht van , nadat ze enkele minuten daarvoor de van het op haar naam had geschreven. De 34-jarige amazone uit het Friese Mildam zat het de afgelopen dagen niet echt mee, omdat haar paard Duco Z niet liep zoals ze graag zou willen. Maar op het juiste moment kreeg de tienjarige ruin als het ware vleugels. Zonder fouten en met de snelste ronde van de avond greep de amazone de hoofdprijs in een kolkend in Groningen en kon ze een bedrag van 7050 euro mee naar Friesland nemen.

Wat een geweldige apotheose kende het eerste concours hippique van IICH Groningen in een met ruim 2500 toeschouwers volle Martiniplaza. Een barrage die het dolenthousiaste publiek op de banken bracht en ook nog eens een Nederlandse overwinning kende. Marriët Smit-Hoekstra klopte de in Nederland wonende Canadese ruiter Brian Woldering-Walker met slechts zeshonderdste van een seconde. Ze schreef daarmee de zestigste editie van het ooit in Veendam begonnen IICH Groningen op haar naam. Met Duco Z versloeg ze de vier andere barragedeelnemers in een bloedstollende eindronde van de Rabobank Grote Prijs IICH Groningen. Parcoursbouwer Louis Koninckx tekende voor een pittig en selectief basisparcours, waar het grootste deel van de 46 starters het behoorlijk moeilijk mee had. Gevestigde namen als Jur Vrieling (Holwierde), Albert Zoer (Echten), Mel Thijssen (Sevenum) en Wout-Jan van der Schans maakten allen één of meerdere fouten en werden voortijdig uitgeschakeld. Van de vijf barragedeelnemers beet Brian Woldering-Walker het spits af. De Canadees, die al vier jaar in De Harskamp woont en getrouwd is met de in de provincie Groningen opgegroeide amazone José Woldering, zette direct de toon. Met Chaccoletto, een elfjarige ruin, ging hij prima rond en liet de klok staan op 32.35 seconden. De in Slochteren wonende Amanda Slagter reed vervolgens ook foutloos en klokte 32.72.

Toen kwam Smit-Hoekstra, die alles uit de kast haalde. Korte wendingen, snelle lange lijnen en foutloze sprongen. Alles leek te lukken met Duco Z, hetgeen zich vertaalde in de snelste tijd: 32.29 seconden. Na haar rit was er al een ontlading van vreugde, maar de winst was nog niet binnen. De deze week zo succesvolle Hessel Hoekstra (Enschede) zou nog roet in het eten kunnen gooien, maar zijn tienjarige KWPN ruin Jayton weigerde eenmaal en dus greep Hoekstra naast de zege. Toen ook de Henk Frederiks (Wapserveen) met de elfjarige KWPN hengst Impian D een fout maakte, was de winst voor Smit-Hoekstra binnen.

Dolblij nam ze in de uitrijbak de felicitaties in ontvangst. “Je weet niet half hoe blij ik hiermee ben. De afgelopen dagen liep mijn paard helemaal niet goed, geen fut en vanavond dacht ik er dan maar het beste van te maken, maar hij ging geweldig”, aldus de stralende Friezin. “Hij reageerde zelfs vlak voor de wedstrijd raar op het hoofdstel, zodat ik dat in allerijl nog heb gewisseld. Maar in de ring was hij fantastisch. Ik kan het zelf nog niet geloven.” Smit-Hoekstra heeft eenmaal eerder met Duco Z een grote prijs gewonnen. “Maar deze is zo mooi”, straalde ze.

De amazone heeft het paard al zes jaar en eerst reed echtgenoot Herman Smit hem. Later kreeg Marriët hem onder het zadel. “Dit paard geeft mij zoveel mooie dingen in mijn carrière, dat had ik nooit verwacht. Ik heb ook veel aan Herman te danken. Die heeft het paard eigenlijk opgeleid en ook deze week heeft hij enorm geholpen, door op de kinderen te passen.”

Waar de Friezin puur geluk uitstraalde, uitte voorzitter Aaldert de Vrieze van de organiserende Stichting Ruitersport Noord-Nederland zich ook positief over het concours. “Ik ben heel tevreden, mooie sport, mooi publiek en geen ongelukken. We hebben met de verhuizing naar Martiniplaza een grote stap gezet en het is ons heel goed bevallen. We hopen in de toekomst meer publiek te krijgen op de andere concoursdagen en via Martiniplaza hebben we een hele mooie uitstraling van ons concours.”

Voor Martiniplaza-directeur Willem de Kok is het concours een mooie uitbreiding van het amusements- en sportaanbod. “Ik ben blij dat wij in onze range topsport nu ook de hippische sport hebben kunnen bijschrijven. Vooraf hadden we ons als doel gesteld dat het geslaagd zou zijn wanneer organisatie, deelnemers en paarden zich in Martiniplaza thuis zouden voelen. Dat is erg goed gelukt”, aldus De Kok.

De afgelopen dagen waren alle ruiters en grooms vol lof over de accommodatie en dat geeft de Stichting Ruitersport Noord-Nederland het juiste gevoel om de komende jaren verder te gaan in Groningen.


Marriët Smit-Hoekstra tijdens haar belangrijke en tijdens de voor de volle tribunes in Martiniplaza. (Foto's IICH Groningen / )
Translate »