• zo. jun 23rd, 2024
Vrieze Aaldert Foto IICH Groningen - Foto Fred Lubbers

Met dressuur- en in het kader van de KWPN Hengstencompetitie is afgelopen dinsdag aan de laatste week van het concours begonnen. Komende dagen staan vooral in het teken van de internationale deelnemers en de organisatie werkt toe naar de climax van het concours. Woensdagavond is de showavond in het kader van het 60-jarig bestaan van het IICH, donderdag tot en met zaterdag vormen wat de springsport betreft het hoogtepunt van het evenement. Dan komen de en amazones in de ring voor hun springwedstrijden. Onder hen veel Nederlandse deelnemers. De organiserende Stichting Ruitersport Noord-Nederland is blij met de komst van de Nederlandse topruiter uit Holwierde. Vrieling staat ingeschreven voor zowel het één sterren- als ook het twee sterrenconcours. Vrieling neemt vijf paarden mee naar Groningen en dat betekent dat hij drukke dagen heeft tijdens deze eerste week van het nieuwe jaar.

Vrieling rijdt voor het één sterrenconcours twee paarden in : Chopano CDL en Cherie FZ. Voor de twee sterrenwedstrijd brengt Vrieling drie paarden mee: zijn huidige toppaard Griffin van de Heffink, waarmee hij onlangs de wereldbekerwedstrijd in Mechelen reed, El Rocco en Jourdain VDL. De laatste is een negenjarige ruin die Vrieling in Mechelen bepaald niet onverdienstelijk het internationale debuut liet maken.

Andere toppers die in de ring komen zijn onder meer Leon en Mel Thijssen uit Sevenum. Leon heeft in het verleden zowel in binnen- als buitenland vele Grote Prijzen op zijn naam geschreven. Dochter Mel lijkt haar vader achterna te gaan en ook zij heeft inmiddels al klinkende resultaten achter haar naam staan.

Grote naam uit het verleden is Wout-Jan van der Schans (Nijkerk), een Nederlandse topper die nog steeds prima presteert in het internationale hippique wereldje. Hij zal in Groningen zeker een gooi doen naar de winst in de Grote Prijs, komende zaterdagavond.

Een greep uit de andere deelnemers van vaderlandse bodem: Suzanne Tepper (Holwierde), Renate Beuving (Orvelte), Jack Ansems (Sint-Oedenrode) en de broers Job en Weite Oldenziel uit Gieten en Grolloo. Verder maken Chantal Regter (Assen), Hendrik-Jan Schuttert (Ommen), Albert Zoer (Echten) en Siebe Leemans (Middelbeers) en Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) hun opwachting. Ook Hessel Hoekstra uit Lelystad is in het internationale veld present. In de afgelopen dagen was hij diverse malen succesvol in de nationale rubrieken.

Het zijn niet alleen Nederlanders die om de winst strijden, in Martiniplaza komen deelnemers uit vele landen uit in de internationale rubrieken. Vanuit Ierland staan onder meer Conan Wright en Conor Drain op de deelnemerslijst. Ook staan uit ruiters en amazones uit Duitsland, België, Noorwegen en Canada op de deelnemerslijst. In totaal zijn er tien nationaliteiten vertegenwoordigd bij deze zestigste editie van IICH Groningen, dat al voor kerst is begonnen.

Voorzitter van de Stichting Ruitersport Noord-Nederland hoopt dat de komende dagen qua publiek een “volle bak” in Martiniplaza zal opleveren. “Dan hebben we echte topsport in huis en de deelnemers staan garant voor spannende wedstrijden”, aldus De Vrieze, die tevreden terugkijkt op de afgelopen concoursdagen. “Met zo'n nieuwe locatie als Martiniplaza is het altijd spannend hoe het gaat verlopen, maar we zijn als organisatie erg tevreden. Ruiters en publiek zijn erg tevreden en dat is heel belangrijk. We hebben al enkele dagen volle tribunes gehad en ik hoop dat ook de komende dagen het publiek ons zal weten te vinden. Vooralsnog is deze jubileumeditie erg positief verlopen en we gaan na het concours alles evalueren, zodat we volgend jaar misschien nog wat meer kunnen verbeteren”.

Donderdag tot en met zaterdag zijn er in Martiniplaza de gehele dag springwedstrijden met internationale deelname. Zaterdagavond vindt het klapstuk van het zestigste Internationaal Indoor Groningen plaats, de Grote Prijs Rabobank.

Voor entreekaarten en meer informatie is de website www.iichgroningen.nl te raadplegen.

Voorzitter Aaldert de Vrieze, hier tijdens het concours in Martiniplaza, rekent op grote publieke belangstelling voor de internationale springrubrieken. (Foto: IICH Groningen / Fred Lubbers)

Translate »