Paardensport

Marten Luiten en Emmelie Scholtens schitteren bij dressuur

Marten Luiten was oppermachtig in de Lichte Tour op Johnny. Foto Mariol Middel

en Emmelie Scholtens schitteren bij dressuur

In een prachtige ambiance wist Marten Luiten donderdagavond de kür op muziek bij de Lichte Tour op zijn naam te schrijven. Hetzelfde deed Emmelie Scholtens in de Zware Tour. Deze twee toppers lieten zien dat zij niet voor niets in de nationale dressuurselecties zijn opgenomen. Op de zevende dag van het Internationaal Indoor Groningen in zaten de tribunes bomvol en de honderden bezoekers beloonden Luiten en Scholtens met een daverend applaus.

Met zijn 10-jarige paard Johnny sloeg Luiten een enorme kloof tot de tweede combinatie Corinda Luttjeboer uit Zwartebroek, die tot 72.983 procent kwam. Luiten scoorde een totaal van 83.067 procent en daarmee liet de Winschoter ruiter zien dat hij niet alleen een aanstormend jeugdig talent is, maar zijn mannetje ook staat in een veld met deelnemers die vaak veel meer jaren ervaring hebben.

Dat de kloof ruim tien procent was had Luiten niet zo in de gaten. “Je weet niet hoe anderen rijden, want je bent zelf met de voorbereiding van je eigen proef bezig. Maar tien procent is inderdaad fors”, liet hij lachend weten. De uitvoering zag er ogenschijnlijk prima uit, maar de ruiter zelf was niet snel tevreden. “Tijdens het rijden merk je dat het altijd wat beter kan. In mijn beleving was er genoeg op aan te merken, maar daar ga je in de trainingen weer aan werken.”

Opvallend was dat Luiten voor het eerst deze kür op muziek reed met Johnny. “Hij heeft deze kür nog niet eerder gereden en dan is het mooi dat het voor eigen publiek tot een overwinning leidt”, zei de tevreden winnaar, die deel uitmaakt van het Nederlandse A-kader onder de 25 jaar. De 22-jarige Luiten heeft de komende weken weinig wedstrijden op het programma. “Ik hoop dat ik begin maart mee kan doen aan de Dutch Masters (Indoor Brabant) en daar ga ik mij nu op richten.”

De overwinning van Luiten kwam tot stand onder toeziend oog van de bondscoach van de dressuurjeugd, Monique Peutz uit Groningen. Ze was niet alleen trots op Luiten, maar gaf ook de organisatie van het een flink compliment. “Martiniplaza is een prachtige accommodatie voor dit concours hippique. Wanneer ik zie hoe het hier is aangekleed, hoe het publiek meeleeft, het heeft bij deze eerste editie al een internationale uitstraling”, aldus de bondscoach.

Daarnaast had ze lof voor de deelnemers. “We mogen hier in het Noorden trots zijn op de kwaliteit van onze dressuurdeelnemers. Dat zien we ook vanavond en dat is alleen maar goed voor onze sport”, aldus Peutz.

Aan het slot van de dressuuravond wist de oorspronkelijk uit Glimmen komende Emmelie Scholtens de kür in de Zware Tour te winnen. Ook zij overtuigde, want de score van 81.167, die ze behaalde met TandArt Glory Days, was onbereikbaar voor de concurrenten. Daarmee liet de tegenwoordig in Gorinchem wonende Scholtens zien niet voor niets tot het A-kader bij de senioren te behoren. Judith Ribbels uit Eibergen wist de schade nog te beperken. Met Fun Fun EB scoorde zij 74.283 procent en werd tweede.

Eerder op de avond wist Nicky Snijder uit Hasselt de winst in de kür op muziek in de klasse ZZ Zwaar te grijpen. Met l'Unique Sth was hij een klasse apart en dat kwam in de uitslag tot uitdrukking. Met een score van 74.975 procent sloeg Snijder een flink gat met zijn concurrenten. Van de andere combinaties kwam Nars Gottmer (Vledder) met Magnaat Asd nog het dichtst in de buurt van de ruiter uit Hasselt. Gottmer kreeg een waardering van 71.692 procent van de jury en mocht zich al tweede opstellen bij de prijsuitreiking.

Vrijdag gaat IICH Groningen verder met de eerste springwedstrijden voor paarden. Deze wedstrijden zijn zowel overdag als 's avonds. Zaterdag, eveneens overdag en 's avonds, staan ook springrubrieken op het programma.

Zondag, oudejaarsdag, staat het Open Groninger Kampioenschap Mini-marathon vanaf 9.30 uur op het programma, dat die dag rond 17.30 is afgelopen.

De werden donderdagavond gehouden voor volle tribunes, zo vormde Martiniplaza een prachtig decor. (Foto: IICH Groningen / )

Marten Luiten wist met Johnny met overmacht de kür op muziek in de Lichte Tour op zijn naam te schrijven. (Foto: IICH Groningen / Mariol Middel)

Latest-news

To Top
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: © Gino Wiemann