Paardensport

Slipjacht in Eext de 25e editie op 26 februari 2022

Slipjacht Eext 26 februari 2022

Op 26 februari 2022 werd de 25e editie van de in Eext gereden, deze slipjacht word georganiseerd door Volksvermaken Eext.
Onze dochter attendeerde ons op deze slipjacht en aangezien het mooi weer zou worden zijn we zaterdagmiddag naar Eext gegaan.
Ik houd er altijd van om op tijd te zijn, mede omdat je dan nog wat leuke sfeerbeelden kunt schieten. Voor deze gelegenheid had ik de Canon EOS R met Canon 70-200 2.8 L IS II USM meegenomen, gewoon om te zien hoe deze zich zou houden met de tak van sport.
Hetgeen mij opviel, ik gebruik backbutton focus, dat hij toch wel vaak missers had met scherpstellen. Heel veel foto's waren wel goed, maar er zaten toch teveel onscherpe tussen.
Maar die missers mochten de pret niet drukken, we hadden prachtig weer en de sfeer was fantastisch, wat een enthousiaste ruiters. En ook genoten van de Foxhounds, wat een prachtige honden.
Af en toe maakte ik even een praatje met een ruiter, want omdat dit de eerste keer was dat ik dit zou fotograferen wilde ik wel het een en ander van de sport weten. Het leukste was het gesprek met de hondenbegeleider, deze man kende alle honden bij naam, onvoorstelbaar. Er liepen ongeveer een 30-35 honden mee en ze dan allemaal bij naam kennen!
Voor de start werd er eerst door een aantal hoornblazers en soort startsignaal gegeven, het jargon ken ik nog niet, maar daarna gingen de ruiters en de honden op pad.
Met een slipjacht wordt er een spoor getrokken met een lap die doordrenkt is van vossenurine, dit gebeurd door een sliptrekker van de KNJV.
De Foxhounds zijn gek op die geur en volgen het door de bossen, weilanden en paden.
Op een bepaald moment zijn er ook rust momenten, dan kunnen de ruiters even wat eten/drinken en de honden ook even tot rust komen.
Het meest spectaculaire vond ik zelf het moment waarop de honden wachten, de KILL. Dat is een stuk pens wat op het (in dit geval bij de kerk van Anloo) ligt en de honden worden dan helemaal gek en het is een gevecht van jewelste om een stukje pens te pakken te krijgen.
In totaal bestaat de jacht uit drie runs. Na de derde, de laatste, run wordt de jacht weer afgesloten door de jachthoornblazers en dit gebeurde weer in Eext bij de Brink.
De honden krijgen na het ontbinden van de jacht, de KILL, een groot stuk pens te verdelen als beloning voor hun speurwerk.
Dat gaat vaak gepaard met veel lawaai en geruzie en de foxhounds springen dan over elkaar heen om toch maar een stukje te pakken te krijgen.
Ik vond het een schitterende middag en ben weer een fotografische ervaring rijker, volgend jaar weer denk ik 🙂
Foto's zijn te vinden op Google foto's en via dit linkje kom je daar terecht
Mocht je er een leuke foto of foto's tussen zien zitten dan zijn ze ook online als afdruk of digitaal bestand te bestellen, op deze manier kan ik mijn kosten ook een beetje drukken.
Hieronder de link naar Oypo waar de foto's te bestellen zijn.

Hoogtepunten

To Top
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.