• do. mei 23rd, 2024

Motocross vanaf 2025 in Nederland behandeld als Olympische sport

Kay de Wolf (Dutch Season Opener Lierop, 3 maart 2024) © KNMV

Foto credits: Kay de Wolf (Dutch Season Opener Lierop, 3 maart 2024) copyright

, 25 april 2024 – NOC*NSF heeft besloten dat in vanaf 2025 als wordt behandeld. Deze verhoogde status is het resultaat van een aanvraag door de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en geldt voor vier jaar (een Olympische cyclus).

Motocross is weliswaar geen Olympische sport, maar om het niveau in Nederland kan niemand heen. In de praktijk betekent de nieuwe status een grotere waardering voor deze tak van en dat de beschikbare subsidie voor motocross wordt verhoogd. Hierdoor kan de KNMV hoogwaardige programma's voor toprijders starten, naast de bestaande programma's voor jong talent. Alle subsidies komen geheel ten goede aan de sport.

Het oordeel van NOC*NSF is gebaseerd op een aanvraag van de KNMV waarin gegevens, inzichten en cijfers op verschillende vlakken m.b.t. motocross zijn verzameld. Wim Mulder, directeur-bestuurder van de KNMV, beschouwt het besluit als een echte doorbraak voor de motorsport:

“Ik ben ervan overtuigd dat motocross in de eerste plaats een uitdagende en impactvolle sport is. Het is supermooi om te doen of te bekijken en heeft dankzij de grote fanbase een wereldwijde impact. Met de resultaten van de Nederlandse motocrossers en de programma's die we hebben opgezet voor getalenteerde jonge rijders, hebben we een sterk argument geleverd. Daarmee is bewezen dat de KNMV een consistente bijdrage levert aan motorcross-successen. Ik ben er trots op dat het Olympisch Comité de aanvraag heeft goedgekeurd en motocross de hoogst mogelijke sportstatus in Nederland toekent.”

Translate »